Op beide oren

De Manke Usurpator had er al eerder op te onkoosjere wijze lucht van gekregen om erover te berichten en is opgelucht dat het intussen officieel mag heten. In tegenstelling tot wat in de nasleep van de Taaldag werd getrompetterd, zal de VRT  niet lakser maar “strenger” toezien op het gebruik van Standaardnederlands op radio en tv. Er is het nodige gedonder aan vooraf gegaan, maar een woordvoerster heeft enkele dagen geleden laten weten:

In de discussies die daarop [op de Taaldag] volgden, ontstond de indruk dat de VRT de standaardtaal zou loslaten als norm. Dat is niet het geval. De VRT zal de standaardtaal in verschillende registers gebruiken, zonder af te glijden naar dialect of tussentaal. In de toekomst wordt hier zelfs strenger op toegezien.

Nimmer was het  toepasselijker om te besluiten dat we weer op beide oren kunnen slapen. Met uitzondering van Joël De Ceulaer dan. Ook in volle crisissentijd blijft  de immer waakzame journalist bij- van hoofdzaak onderscheiden. Daarom maakt hij zich vandaag in De Standaard druk over de “tutoyeerdwang” op de openbare omroep, waarvan hij heel terecht meent dat die onverzoenbaar is met “een verzorgd taalpatrimonium”. De Ceulaer heeft niets dan lof voor de hoger gesignaleerde koerswijziging en brengt “hulde” aan Ruud Hendrickx omdat hij zich schrapper zet dan ooit tevoren. Maar besluiten doet hij met volgende verzoek:

Waarde mijnheer Hendrickx (…) Zou het geen idee zijn mocht de openbare omroep opnieuw richtinggevend worden qua taalnormen en -waarden? Is dit niet het uitgelezen moment om dwars tégen de tutoyeergekte in te gaan en dat ene kleine fijne woordje – u – in ere te herstellen?

Deze, tot slot, ook al uit de weekendkrant, was te mooi om ongebruikt te laten:

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s