nieuwe en oude koek

Op verzoek, en omdat ironie niet in vrijblijvendheid mag uitmonden, opent De Manke Usurpator de rubriek ‘Alle gekheid op twee stokjes’. Die zal teksten aanbieden waarin de kwestie Verkavelingsvlaams op ernstige maar niet altijd onfrivole wijze tegen het licht wordt gehouden. Het materiaal verscheen elders (oorspronkelijke vindplaatsen worden gesignaleerd) of moet worden opgevat als werk-in-voorbereiding. Het copyright ervan berust bij de auteurs, die vanzelfsprekend slechts verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen teksten. Achter deze schermen wordt behalve gelachen en gemankt, ook flink gezongen en gefloten, maar lang niet altijd in koor.

En voorts?

Onder het motto ouwe koek tot u erbij neervalt, buigt Ilja Leonard Pfeijffer zich in NRC boeken over de moeder aller kwesties: is er een verschil tussen Nederlandse en Vlaamse literatuur? Enige hersengymnastiek baart naast een usual suspects line-up van de contemporaine Vlaamse letteren andermaal grootse inzichten:

“Wij hebben er geen enkel probleem mee om schrijvers als Tom Lanoye, Erwin Mortier, Dimitri Verhulst, Herman Brusselmans, Yves Petry, Thomas Blondeau, Saskia de Coster en Els Moors, gedachteloos te adopteren als de onzen. Hun Vlaamse achtergrond is voor ons geen thema. En als ze precies daarover schrijven, vinden wij dat exotisch. Ze worden sowieso allemaal uitgegeven in Amsterdam. Er bestaan geen Vlaamse uitgeverijen. Afgezien van de Vlaamse uitgeverijen die wel bestaan, maar daar publiceren alleen huisvrouwen en gepensioneerde priesters. Die boeken worden in Nederland niet gelezen. En in Vlaanderen evenmin.”

Een variant van laatste bedenking, de verschimmeling ook al weer even voorbij, orakelden onlangs andere kleppers hier. Verhelderend is nog dat ongeïnformeerde meningen over vernederlandsing niet alleen voor de schermen circuleren:

“Maar zoals het kleine broertje altijd in competitie is met zijn grote broer, zonder dat de grote broer daar weet van heeft, zo hebben Vlaamse schrijvers het instinct om hun positie te bepalen ten opzichte van hun Nederlandse collega’s. Ik heb wel eens verhitte discussies bijgewoond met Vlaamse schrijvers over de vraag of het al dan niet een goede zaak is dat hun boeken door Amsterdamse redacteuren worden ‘vernederlandst.’ Het was een vraag die politieke dimensies bleek te hebben. Want wie te veel hechtte aan zijn Vlaamse stijl, laadde de verdenking op zich een sympathisant te zijn van de rechtse Vlaamse nationalisten. Ik zat met klapperende oren te luisteren. Ik wist niet wat ik meemaakte.”

Middelerwijl las de spookschrijver van Guy Verhofstadt met ‘klapperende’ oren de roman Vurige tong van de Vlaamse schrijfster Ann De Craemer. Zowaar: honderddertig jaar na Isidoor Teirlinck en Reimond Stijns mogen we ons opmaken voor Arm Vlaanderen revisited. Blijkt warempel dat de Schoolstrijd in het ‘diepe’ West-Vlaanderen nog altijd aan de gang is:

“Tielt, de kerk, de lokale pastoors, de nonnen in het college, het stilzwijgen, de dubbelzinnige katholieke moraal, de hypocrisie, het komt allemaal aan bod in Vurige Tong. Ann De Craemer verweeft de geschiedenis van haar eigen jeugd en familieleden met dat van Tielt. Het resultaat is een genadeloze afrekening met de bekrompenheid en achterlijkheid van de katholieke herders en haar [sic] gelovige schapen. Het is een striemende aanklacht tegen mensen die in naam van God hun medemensen onder de knoet hielden en nog steeds houden. Dit boek is dan ook een ijsbreker, minstens toch in het diepe West-Vlaanderen waar de katholieke kerk nog steeds een dikke vinger in de pap heeft.”

Denktank Liberales mag zich toch gelukkig prijzen dat er altijd nog West-Vlaanderen is. Want waar de geschiedenis echt helemaal ten einde is, in Toscane onder meer, kabbelt uiteindelijk slechts de Lethe.

Advertenties

One comment

  1. Pingback: Goe gebakken «

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s