Hoe kraakt van ellende de tongspier in hun borst

Het hieronder gesignaleerde stuk van Peter Vantyghem heeft de lippen los gemaakt. Maandag reageerde Walter Zinzen in De Standaard met een ‘brief van de dag’, dinsdag boog DS-taalspecialist Ludo Permentier zich over de kwestie en vandaag riposteert Etienne Vermeersch enkele van de door Zinzen aan zijn adres gemaakte beschuldigingen. (De bijdrage van Zinzen is onvindbaar op de website van De Standaard, maar is wel integraal hier te lezen.)

Boeiend allemaal, maar verwacht geen stortvloed van inzichten. Bijvoorbeeld Zinzen: “Hoe vaak gebeurt het dat anderstaligen, die een cursus keurig Nederlands hebben gevolgd, onbegrijpend worden aangestaard door Vlamingen, die zelf geen Nederlands kennen?” Hoezo? Die Vlamingen zitten ’s avonds onbegrijpend te staren naar het VRT-journaal? Of Vermeersch: “Ik ben eveneens [net als Zinzen, dmu] diep beschaamd dat het Algemeen Nederlands, waarvoor wij sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw in ABN-kernen gestreden hebben, het in allerlei contexten, zelfs in het theater, moet afleggen tegen een (veelal onzuiver) dialect aan de ene kant en een “wete-gij”-Vlaams aan de andere.” Ook de vrijzinnigste Vlaam kent nog wat van geschaam. Arm Vlaanderen weeral revisited? En welke voorstelling moeten we ons tijdens het schamen maken van onzuivere dialecten? Dan maar Hugo Claus:

“Ah, het gebroed wil op zwanen gelijken
en hoe kraakt van ellende de tongspier in hun borst
als het woordgebruik niet allerzuiverst is
gegarandeerd,
(onoverwinnelijke zuiverheid: een kazerne,
zwanen eten faecaliën)”

Gelukkig mag er ook gelachen worden. Zinzen omschreef de professionele taalzuiveraar P.C. Paardekooper als ‘wijlen professor’. De professor ging zo deel uitmaken van het selecte clubje voortijdig dood verklaarden, gesticht door de alle definities van taaiheid overtreffende Koningin Fabiola en onlangs uitgebreid met Eddy Wally.  Daags nadien volgde in De Standaard de rechtzetting: “P.C. Paardekooper, geboren in 1920, is niet meer van de jongsten, maar hij is ook niet ‘wijlen’.”

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s