Moeten we dringend opnieuw leren ‘klappen’?

Vandaag in Knack een bijdrage over de kwestie ‘Standaardtaal of Verkavelingsvlaams?’. Met naast een impressie van de recent door de KANTL georganiseerde studiedag, interviews met taalhistoricus Joop van der Horst (KULeuven), schrijver en Verkavelingsvlaams-bestrijder Geert van Istendael en sociolinguïst Jürgen Jaspers (Universiteit Antwerpen).

Advertenties

2 comments

 1. Knack , net als zovele anderen die pogen over onze spreektaal te schrijven, missen het punt volledig.
  Immers, waarom zou een Vlaming Nederlands moeten praten. Is een Vlaming een Nederlander? Neen, een Vlaming is een Vlaming en het is niet meer dan logisch dat een Vlaming Vlaams spreekt.

  Of je dat Vlaams nu Belgisch Nederlands, Verkavelingsvlaams, of wat dan ook noemt, in wezen is het gewoon Vlaams en bestaat er zeker en vast een standaard van.

  Vijftig jaar lang heeft men geprobeerd om de Vlaming Nederlands te doen praten. Het is nooit gelukt. Is het nu niet genoeg geweest. Ziet men eindelijk niet in dat het nooit zal lukken om een Vlaming te verplichten Nederlands te spreken, maar dat hij altijd Vlaams zal blijven spreken?

  En (taal)wereldvreemde mensen als Van Istendael, Doornaert en anderen mogen duizenden keren verkondigen dat ze dit schandalig vinden, het zal niets veranderen.

  In Vlaanderen spreken we Vlaams. Meer hoeft er niet over gezegd te worden.

  1. Hartelijk dank voor uw reactie. Het loont wellicht de moeite om er even de papieren Knack bij te nemen. Die bevat een uitgebreidere versie van hetzelfde stuk en ook interviews met Geert van Istendael, Jürgen Jaspers en Joop van der Horst waarin een aantal van uw bedenkingen en opinies expliciet aan de orde wordt gesteld. Ik denk overigens niet dat er in wat online beschikbaar is gemaakt, wordt gesuggereerd wat of hoe de inwoners van Vlaanderen zouden moeten praten. Veeleer is de tekst bedoeld als een inleiding op de interviews met specialisten. Tot slot: de eenvoud van uw slotzinnen is haast aantrekkelijk, maar de initiatiefnemers van de studiedagen later dit jaar zijn van mening dat enkele intellectuele en praktische patstellingen slechts opgelost kunnen worden door de taalsituatie in Vlaanderen ‘bespreekbaar’ te maken in al haar facetten. Wij hopen dat deze blog daar alvast toe kan bijdragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s