Verkavelingsvlaams zingen

“In Vlaanderen, waar de taal altijd ‘gansch het volk’ was maar dat volk nog altijd verdacht analfabetisch (of toch onmondig), kozen artiesten als Wannes Van de Velde, Willem Vermandere of Walter De Buck voor het dialect om in te zingen, omdat er een standaardtaal ontbrak waarin ze zich konden uitspreken. Een meerderheid echter weifelde tussen een Vlaams soort Hollands (Wim De Craene, Kris De Bruyne) en een Nederlands dat alle moeite deed om niet in zichzelf verstrikt te geraken door extra te articuleren (Guido Belcanto, Johan Verminnen). Maar juist dat talige ongemak drukte ergens iets over onszelf uit, iets van onze verlorenheid, wat onbeholpen maar schoon. ‘Nooit had ik een beter vriend als Benjamin’, kweelde Louis Neefs vertederd. En niemand die hem erop wees dat die ‘als’ eigenlijk ‘dan’ moest zijn. Het had de eenzaamheid alleen vergroot. En alles bij elkaar klinkt het, voor wie het weet, ook hilarisch.”

Het succes van Verkavelingsvlaams-zangeres Mira deed Tom van Imschoot vorig jaar even verlangen naar de tijd van toen. Lees het hele stuk in Rekto:Verso.

Advertenties

3 comments

  1. Willem Vermandere heefd alleen helemaal in ’t begin in ’t dialect gezongen. Sindsdien zingt ‘em in een algemeen Vlaams meh een West-Vlaams accent en af en toe een West-Vlaams woord. Ik vind ‘em als Antwerpenaar nog altijd het beste voorbeeld van ne Vlaamstalige zanger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s