De mosterd

 “Er is trouwens iets nieuws, iets vuils de taal in de Zuidelijke Nederlanden aan het aantasten, aan het doodknijpen. Het is een manke usurpator in kale kleren, maar hij heeft de verwaandheid en de lompheid van de parvenu. Hij heet Verkavelingsvlaams.
Verkavelingsvlaams, dat is de taal die gesproken wordt in de betere villa’s op de verkavelde grond van onze verminkte dorpen. Het is de taal van de jongens en de meisjes die naar een deftige school gaan en andere kinderen uitlachen omdat die zo onbeschaafd praten.
De woordenschat van die jongens en meisjes is níet plat, o nee, maar ze is arm. Hun zinsbouw is niet dorps, maar krom. Hun uitspraak is niet echt lelijk, maar karakterloos.
Geef mij Hoog-hollands of Boerenmeetjeslands, geef mij Arbeidersgents van de Muide of de Statenvertaling, geef me alles maar dat niet. Van het Verkavelingsvlaams verlos ons Heer!
Bovendien denken die lammelingen dat ze fatsoenlijk Nederlands spreken!
Ze zijn te goed voor dialect en het Hollands haten ze. Ze halen hun neus op voor het goeie, door en door Nederlandse ‘oe-sj-itte-gaë’ (hoe heet-e gij) van het dialect en vragen ‘oe noemde gij’ en antwoorden ‘ik noem Jan’. Wie beweert dat er een verschil is tussen ‘heten’ en ‘noemen’ is een spelbreker en wil Vlaanderen overleveren aan de Hollanders. Het zijn de mensen die vragen ‘wad uur iest’ (‘wat uur is het’, letterlijk ‘quelle heure est-il’) om te weten hoe laat ze naar een Vlaams-nationale vergadering moeten gaan.
Verkavelingsvlaams, het is de taal van een nieuwsoorting, door en door vals Vlaams zelfvertrouwen, het is de taal die uit minachting voor de spraak van gewone mensen en uit angst voor Nederlands geboren is, een wangedrocht is het, die taal van het nieuwe Vlaanderen, dat blaakt van intellectuele luiheid. Het allerergste is dat het waardeloze Verkavelingsvlaams steeds vaker door gewone mensen wordt overgenomen. Hoorde ik laatst de slager niet zeggen: ‘Ik heb e goe contact naar mijne zoon toe?'”
Geert Van Istendael (1993). Het Belgisch labyrint. Wakker worden in een ander land. Amsterdam: De Arbeiderspers.

Advertenties

One comment

  1. Geert zou duidelijk wat meer Verkavelingsvlaams moeten spreken zodat hij niet meer op het idee komt om naar “woordenschat” te refereren met “ze”.

    Hopelijk weet hij in Antwerpen, want ik neem aan dat hij daar zal spreken, een tenminste bijna samenhangend betoog te leveren. In Gent verleden week was het helaas echt onmogelijk om zijn gedachtegang te volgen, wat zich heel duidelijk uitte in het feit dat hij achteraf helemaal geen logische kritiek wist te verwoorden toen het tijd werd om vragen te stellen, ook al was wat hij zei zeker niet oncontroversieel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s